Ανιγόζανθος Bush Pearl

Σίγουρα η πιο διάσημη ποικιλία μας και αυτή με τις περισσότερες πωλήσεις! Η Pearl είναι ο κυριότερος εκπρόσωπος του Bush Gem γκρουπ παράγοντας πολλά ανθικά στελέχη γεμάτα πανέμορφα ροζ άνθη. Η ασταμάτητη ανθοφορία της και η εντυπωσιακή εικόνα της είτε σε διακοσμητική γλάστρα είτε φυτεμένη στον κήπο την κατέστησαν την πιο αναγνωρίσιμη στο εμπορικό κοινό. Πολύ εύκολη στην καλλιέργειά της και ιδιαίτερα ανθεκτική, αποτελεί ίσως τον ιδανικότερο τρόπο να ξεκινήσει κανείς την εμπειρία του με τον Ανιγόζανθο.

Ύψος έως 50 εκατοστά

Διάμετρος έως 45 εκατοστά

Τα φυτά από την Αυστραλία φημίζονται για την ανθεκτικότητά τους και την αντοχή τους στη ξηρασία, ενώ οι απαιτήσεις τους σε φροντίδες είναι πολύ περιορισμένες. Ο Ανιγόζανθος, ως το πιο αντιπροσωπευτικό είδος από την μακρινή αυτή χώρα δεν θα μπορούσε να διαφέρει. Παρόλα αυτά όμως, λίγη βοήθεια – ειδικά τις πρώτες μέρες εγκατάστασής του στο χώρο σας – θα εκτιμηθεί πολύ από το φυτό και θα του δώσει ώθηση για γρήγορη ανάπτυξη.

Τοποθετήστε τον Ανιγόζανθο σε απευθείας έκθεση στον ήλιο ή σε ημισκιά

Αν αναρωτιέστε πόσο φως χρειάζεται η απάντηση είναι εύκολη: όσο περισσότερο γίνεται καθώς ο ήλιος κάνει τα χρώματα του φυτού σας εντονότερα. Παρόλα αυτά, ο Ανιγόζανθος θα σας εντυπωσιάσει και σε ημισκιερές τοποθεσίες.

Μπορείτε να τον φυτέψετε απευθείας στο έδαφος σε καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Ο Ανιγόζανθος είναι γενικότερα πολύ ανθεκτικός στη ξηρασία, όμως λίγο παραπάνω πότισμα κατά την ανθοφορία θα σας ανταμείψει με περισσότερα λουλούδια. Είναι προτιμότερο να διατηρείτε το έδαφός του νωπό (προσοχή να στραγγίζει και να μην είναι οι ρίζες του συνέχεια σε λάσπη) για να βοηθήσετε στην έκπτυξη περισσότερης βλάστησης, ειδικά όταν τα φυτά παραμένουν σε γλάστρες.

Φροντίδες για καλλιέργεια εκτός σπιτιού

Ο Ανιγόζανθος είναι κατάλληλος για φύτευση στον κήπο και είναι βέβαιο ότι θα προσδώσει μία εξωτική νότα σε όποιο σημείο και αν τοποθετηθεί. Όταν βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία το βράδυ θα παραμένει με ασφάλεια πάνω από τους 5°C (συνήθως Μάρτιο στη νότια Ελλάδα), φυτέψτε το φυτό απευθείας στο έδαφος. Να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να ανθίζει μέχρι τα πρώτα σοβαρά κρύα. Ό Ανιγόζανθος είναι ανθεκτικός σε ελαφρύ παγετό, δηλαδή μπορεί να επιβιώσει έξω όταν η θερμοκρασία πέσει έως και -5°C για λίγες ώρες. Αν αναμένετε ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες, μετακινείστε τα φυτά σας σε προστατευμένα σημεία και επαναφέρετέ τα όταν ξεπεραστεί ο κίνδυνος .

Το μόνο που πρέπει να προσέχετε κατά καιρούς είναι η εμφάνιση σαλιγκαριών καθώς τρέφονται με το φύλλωμα του φυτού σας. Η καταπολέμησή τους είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Όσο βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, ο Ανιγόζανθος ακμάζει περισσότερο σε ζεστά και ηλιόλουστα σημεία του κήπου, σε μπαλκόνια ή στις ταράτσες. Μπορείτε να τον μεταφυτεύσετε σε διακοσμητικές γλάστρες, σε ζαρτινιέρες, σε παρτέρια η μεμονωμένα σε σημεία στα οποία θέλετε να προσδώσετε χρώμα. Για να βοηθήσετε τα φυτά σας να διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση, θυμηθείτε να κόβετε τους παλιούς ανθοφόρους βλαστούς κοντά στο σημείο της βάσης τους ώστε να ενθαρρύνετε το σχηματισμό νέων. Να αφαιρείτε νεκρά λουλούδια ή φύλλα για να μπορούν οι νέοι βλαστοί να εμφανιστούν εύκολα από το ρίζωμα του φυτού σας.

Τοποθέτηση σε εσωτερικούς χώρους

Ο Ανιγόζανθος χρησιμοποιείται συχνά σε εξωτικές διακοσμήσεις εσωτερικών χώρων.

Το φυτό λατρεύει τον ήλιο για αυτό φροντίστε να δέχεται μερικές ώρες ηλιοφάνειας καθημερινά ώστε να ανθίσει περισσότερο και να διατηρήσει τα έντονα χρώματά του. Αν τα λουλούδια σας φαίνονται λίγο ξεθωριασμένα, αυτό σημαίνει ότι το φυτό σας χρειάζεται περισσότερο ήλιο. Μόλις το βάλετε σε πιο φωτεινή τοποθεσία το χρώμα του θα επανέλθει.

Καλό είναι να κόβετε κατά καιρούς μερικούς ανθοφόρους βλαστούς για να διακοσμείτε τα βάζα σας. Κόψτε το λουλούδι κοντά στη βάση και βάλτε το αμέσως σε νερό. Με λίγη φροντίδα μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο από 30 μέρες κομμένο.

Βρείτε περισσότερες ιδέες και έμπνευση στην αντίστοιχη σελίδα μας.